Wachtlijst
Praktijk Inzicht heeft geen wachtlijst. Eén van onze belangrijkste pijlers is dat cliënten zo snel mogelijk worden geholpen. In de regel betekent dit binnen 1 à 2 weken een intakegesprek na het eerste contact. In sommige spoedgevallen is het zelfs mogelijk om binnen 1 à 2 dagen langs te komen.
Vaste behandelaars
Wanneer u uw kind of zichzelf aanmeldt, vindt eerst het intakegesprek plaats. Soms doen we het intakegesprek met twee behandelaars vanwege de volgende redenen:
- kennismaking tussen behandelaars en cliënten
- voor efficiëntie in overleg: alle behandelaars hebben een gezicht bij de naam
- zodat ingeschat kan worden bij wie de cliënt het beste terecht kan
- zodat cliënt zijn voorkeur uit kan spreken voor de behandelaar
Wanneer de behandeling start, krijgt de cliënt zijn eigen, vaste behandelaar. In sommige gevallen wordt van deze regel afgeweken. Bijvoorbeeld:
- als de cliënt aangeeft liever een andere behandelaar te willen. In dit geval wordt samen geëvalueerd waar de behoeften liggen.
- als de cliënt een behandeling nodig heeft die beter door een andere behandelaar uitgevoerd kan worden.
Nieuwe jeugdwet
Sinds 2015 lopen de vergoedingen van de GGZ jeugd niet meer via de zorgverzekering, maar via de gemeente. Hierdoor zijn er enkele wijzigingen in de praktijk ontstaan.
Het is nog steeds mogelijk om een verwijzing van de huisarts te krijgen. Daarnaast kunt u nu ook via de jeugdteams in de gemeente om een verwijzing vragen. Tevens biedt het jeugdteam per regio nog aanvullende of alternatieve vormen van jeugdhulp aan. Om die reden houden wij nauw contact met de verschillende jeugdteams uit de verschillende gemeenten.
De nieuwe jeugdwet is ingevoerd om te bezuinigen. Zorg was te duur en moet goedkoper. Dat heeft effect op de duur van de vergoede behandelingen. Om die reden moeten wij een inschatting maken van de ernst van de problematiek en is de vergoede zorg gelimiteerd. Zie voor informatie ook vergoedingen en tarieven.
Volwassenen
Praktijk Inzicht werkt met Orthopedagogen, die zich richten op de jeugd tot in de jongvolwassenheid. De wettelijke scheidslijn van 18 jaar is dan ook niet voelbaar in de behandelkamer. Via 1NP kunnen wij vergoede zorg leveren voor jongeren vanaf 18 jaar voor zowel BGGZ als SGGZ, zodat behandeling van jongeren gewoon kan doorlopen bij het bereiken van het 18e levensjaar.
Ook wanneer u kiest om met het Food. Body. Mind. programma aan de slag te gaan kunt u als volwassene bij ons terecht.
Verwijzing
Om voor vergoede zorg in aanmerking te komen, heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts. Gaat het om jeugd, dan geldt een verwijzing vanuit het jeugdteam ook. Zorg ervoor dat de datum van de verwijzing staat vóór de datum van het intakegesprek. Neemt u de verwijsbrief alstublieft mee naar het intakegesprek.
Samenwerkingspartners
- Praktijk Inzicht heeft door de jaren heen een groot aantal vaste verwijzers onder de huisartsen en de POH-GGZ´s uit verschillende regio’s verworven.
- Daarnaast zijn wij lid van de coöperatie PsyZorg Drechtsteden Hoeksche Waard.
- Tevens zijn we aangesloten bij de RVE Drechtsteden van 1NP, een multidisciplinaire samenwerking van professionals binnen deze regio.
- Er is intensief contact met de jeugdteams uit o.a. Papendrecht, Molenwaard , Sliedrecht en Dordrecht, maar ook met andere jeugdteams komt dit steeds meer op gang.
- Er zijn korte lijnen met o.a. een logopediste fysiotherapie (Papendrecht én Dordrecht).
- Eens in de 6 weken is er overleg en intervisie met de WEP-groep: werkgroep eigen praktijk.
- Met verschillende scholen uit o.a. Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Alblasserdam is er een goede samenwerking gevormd.
- Voor het Food. Body. Mind. programma wordt het netwerk van samenwerkingspartners zoals gewichtsconsulenten, diëtisten, scholen, fysiotherapeuten en jeugdwerkers doorlopend uitgebreid.
E-health
E-health maakt tegenwoordig steeds vaker onderdeel uit van de behandeling. Dit bestaat uit alle varianten van therapie die niet face to face is. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld:
- e-mailcontacten
- skype (in de toekomst wellicht mogelijk)
- coaching bij thuisopdrachten
E-health bevordert de efficiëntie en effectiviteit van behandelingen doordat de besproken stof thuis verder wordt verwerkt. Ook kan het soms helpen om bijvoorbeeld de frequentie in contacten omlaag te brengen of over een lange afstand contact te houden.
Onderzoek en vragenlijsten
Bij de aanmelding krijgt u een aanmeldformulier met vragen over de ontwikkelingsgeschiedenis. Hier hoeft u niet van te schrikken: het dient slechts om een completer beeld te vormen van uw aanmelding en gerichter te handelen.
Soms is onderzoek nodig. Dan krijgen de ouders en bijvoorbeeld de leerkracht ook vragenlijsten mee naar huis. Bij onderzoek is het voor ons namelijk noodzakelijk om van minimaal twee milieus informatie te krijgen (bijvoorbeeld ouders en kinderopvang).
Soms is er tijdens behandeling behoefte aan een stuk procesdiagnostiek. U of uw kind kan dan gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen, om bijvoorbeeld meer zicht te krijgen op de aard van de problemen of de oorzaak ervan. Ook kan een vragenlijst meer richting geven aan de behandeling of gebruikt worden voor effectmeting.
Vragenlijsten kunnen handmatig worden ingevuld, maar ook digitaal. U ontvangt dan een uitnodiging via de e-mail.
Kwaliteit
Privacy
Als behandelaars hebben wij ons te houden aan onze eigen beroepscode en hebben wij beroepsgeheim. We gaan daarom zorgvuldig om met privacygevoelige informatie. Deze wordt bijvoorbeeld nooit zonder toestemming aan derden verstrekt. Bij de aanmelding krijgt u een toestemmingsverklaring: hierop kunt u aangeven waar u toestemming voor geeft (bijvoorbeeld het opvragen van informatie bij school).
Informatie-uitwisseling verloopt bovendien altijd via de ouders: zij zijn de opdrachtgevers. Wanneer er bijvoorbeeld een verslag is, wordt dit aan de ouders overhandigd. Ouders zijn vervolgens vrij om deze te delen met anderen.
Download hier onze Privacyverklaring Praktijk Inzicht 2018
Algemene Voorwaarden
Op al onze zorg en producten zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.
Ervaringen van anderen
We hebben een heleboel duidelijkheid gekregen, dat is heel fijn. We begrijpen zijn reacties nu beter en kunnen hem beter benaderen, wat meer rust in het gezin geeft. Het was fijn om een uitgebreid verslag met veel adviezen te krijgen. Het duidelijke communiceren en de omgang met onze zoon door de onderzoeker was heel prettig.
– Moeder van zoon van 9 jaar
Ons zoontje is weer zichzelf geworden. We herkennen weer het rustige, vrolijke mannetje dat hij altijd was. Ik voelde me als moeder gehoord en kon mijn zorgen uitten. De rustige ontvangst en het meedenken was erg positief.
– Moeder van zoon van 4 jaar
Ik vond de behandelaar heel fijn. Ik ben bij haar voor de 2e keer in behandeling geweest dus ze kent mij best goed. Ze is niet te rustig en een beetje gek, zodat alles voor mij ook niet zo zwaar valt. Ze kan goed helpen om situaties voor mij goed te relativeren en er wat rust in te krijgen.
– Meisje, 18 jaar
Mijn zoontje wordt weer uitgerust wakker en heeft zijn boosheid nu beter onder controle. Hij is makkelijker uit zijn boze bui te halen, heeft geen nachtmerries meer, is weer vrolijk en opgewekt! Hij voelde zich erg op zijn gemak bij de behandelaar.
– Moeder van zoon van 6 jaar
De gesprekken hebben me geholpen in verschillende situaties, ik weet nu wat ik zelf kan doen om de situatie te verbeteren. Ik heb mezelf beter leren kennen, ben eerlijker naar mezelf geworden. Dit was lastig, maar het is me wel gelukt!
– Meisje, 15 jaar
Mijn dochter zit beter in haar vel, ze is rustiger en vrolijker. Ze vond het prettig om te komen
– Moeder van dochter van 8 jaar
Mijn prestaties, zelfvertrouwen en inzet zijn verbeterd. Ik ga nu beter om met anderen en ben ijveriger. Het is in korte tijd goed vooruit gegaan en het was fijn dat er tijd voor me genomen werd.
Mijn zoon is rustiger en vrolijker, gezelliger en beter geconcentreerd. Hij heeft zelfkennis gekregen door de behandeling en haalt nu betere cijfers op school.
– Jongen, 14 jaar en zijn moeder