Op de hoogte blijven van de behandeling van uw kind

Vaak vragen mensen ons: “hoe ging het?”, als ze hun kind weer ophalen na een sessie. Dat is een logische vraag, want als ouder bent u natuurlijk nieuwsgierig en betrokken. Hoe betrekken wij ouders in het proces? Hoe blijft u op de hoogte van wat er wordt gedaan? Lees verder voor meer informatie hierover.

Het intakegesprek is achter de rug. En dan?

Veel ouders kunnen zich wel een voorstelling maken van het intakegesprek: samen in kaart brengen hoe de klachten zitten, veel vragen van de behandelaars en veel aanleveren van informatie. Maar dan wordt de eerste afspraak gemaakt: hoe gaat dat in zijn werk? Hoe weet je als ouders wat er dan gebeurd?

Behandelplan

In het intakegesprek wordt indien mogelijk al iets verteld over de invulling van de behandeling of het eerste gesprek. Na het intakegesprek maken wij het behandelplan. Vraagt u hier naar bij de behandelaars wanneer deze nog niet is gegeven.

Contactmomenten

Bij het halen en brengen van uw kind zijn meestal contactmomenten met de behandelaar. Het is dan een heel goed moment om uw vragen te stellen, een update te geven van de afgelopen periode of even binnen te lopen om een en ander persoonlijk toe te lichten of te bespreken. Geeft u als ouder vooral aan wanneer u behoefte heeft aan deze contactmomenten. Ook bij het halen kan er tijd worden gemaakt om bijvoorbeeld de laatste 10 minuten samen te doen: zo kan besproken worden wat er is gedaan in de sessie of waar aan gewerkt kan worden komende tijd.

Via de mail

Heeft u tussentijds de behoefte om nog wat verdere toelichting op zaken te geven? Of heeft u nog vragen of opmerkingen? Zijn er tussentijds dingen gebeurd die u wilt benoemen? Mail dan gerust de voortgang of uw vragen. Dit komt de efficiëntie en effectiviteit van de behandeling vaak ten goede.

Tussentijdse evaluaties

We streven er naar om tussentijds een evaluatiemoment in te plannen, met (een deel van) het gezin. Hierin wordt geëvalueerd op het aanmeldprobleem, het klachtgedrag en merkbare veranderingen. In deze gesprekken kunnen ervaringen tussen thuis en de praktijk worden uitgewisseld en behandeldoelen worden aangescherpt.

Eigen wensen

Heeft u anderen behoeften of suggesties om meer betrokken te worden in de behandeling? Wilt u bijvoorbeeld als ouders een eigen traject starten naast dat van uw kind? Of als gezin gesprekken hebben? Wij staan uiteraard open voor uw ideeën en denken graag met u mee!